„Hej kolęda, kolęda!” – warsztaty kulinarno – rękodzielnicze w Sarniaku


Uczestnicy innowacji Ocalamy Korzenie w pierwszej połowie grudnia spotkali się z paniami z zespołu śpiewaczego Sielanki i uczestniczyli w niezwykłych warsztatach. Podczas zajęć rękodzielniczych wykonywali ozdoby z bibuły i słomek oraz śpiewali nadbużańskie kolędy i pastorałki. W trakcie warsztatów kulinarnych powstały tradycyjne świąteczne smakołyki, takie jak kutia oraz racuchy z własnoręcznie utartym makiem.
Spotkanie miało na celu zapoznać uczniów z dawnymi świątecznymi zwyczajami, tradycyjnymi kolędami oraz potrawami. Było także lekcją tolerancji i szacunku do osób starszych oraz cierpliwości, która przydała się w trakcie wykonywania ozdób i ucierania maku w makutrze.
Zwieńczeniem spotkania było przygotowanie krótkiej inscenizacji, którą zaprezentowano społeczności szkolnej podczas wspólnej Wigilii.