Uczestnicy
innowacji Ocalamy
Korzenie
w pierwszej połowie grudnia spotkali się z paniami z zespołu
śpiewaczego Sielanki
i uczestniczyli w niezwykłych warsztatach. Podczas
zajęć rękodzielniczych wykonywali ozdoby z bibuły i słomek oraz
śpiewali nadbużańskie kolędy i pastorałki. W trakcie
warsztatów kulinarnych powstały tradycyjne świąteczne smakołyki,
takie jak kutia oraz racuchy z własnoręcznie utartym makiem.
Spotkanie
miało na celu zapoznać uczniów z dawnymi świątecznymi
zwyczajami, tradycyjnymi kolędami oraz potrawami. Było także
lekcją tolerancji i szacunku do osób starszych oraz cierpliwości,
która przydała się w trakcie wykonywania ozdób i ucierania
maku w makutrze.
Zwieńczeniem
spotkania było przygotowanie krótkiej inscenizacji, którą
zaprezentowano społeczności szkolnej podczas wspólnej Wigilii.